onsdag 26 september 2012

Svart, vitt och fula stereotyper

En uppmärksammad och utskälld serieruta ur Frode Øverlis serie Inrutat tryckt i Metro gjorde oss relativt nyligen medvetna om att stereotypa framställningar av kannibaler i media är ett allvarligt samhällsproblem.
Med en ytterst begränsad mängd kannibaler i bekantskapskretsen finner jag det bäst att inte uttala mig i frågan. Som hängivet metalfan känner jag mig däremot kränkt av herr Øverlis fördomsfulla bilder av blackmetalfans och -musiker. Bilder som utan undantag och sedan åratal tillbaka utmålar svartmetallare som groteskt fula, gråbleka och ölmagade karikatyrer av medlemmar i Immortal och Nifelheim!

Ur Inrutat, Pondus #6 2012. Notera den slående likheten mellan svartmetallaren
längst till vänster och karaktären Barron Blod .
Till min förskräckelse inser jag att även serien Kollektivet av Torbjørn Lien som i Sverige trycks i Øverlis tidning Pondus och i en egen tidning i Norge, visar samma intolerans gentemot medlemmar av denna subkultur. I serien förekommer en blackmetalmusiker vid namn Ronny som bor i titelns kollektiv. Ronny har stripigt hår, skäggstubb och tomt stirrande blick, en beskrivning som även passar in på hans bandkamrater. Han bär ett s.k. y-namn som både i Sverige och seriens hemland Norge tydligt anses markera underklass och han har dessutom döpt sin lille son till Balder, ett namn som med sina klara konnotationer till nordisk mytologi för tankarna till det nationalsocialistiska stigma som svartmetallen för evigt är behäftad med genom Varg Vikernes liv och gärningar.

Ronny (i mitten till vänster) och hans frånstötande bandkamrater i Blacktööth
åkallar Satan. Även detta ur Pondus #6, 2012.
Ronny är uppenbart ointelligent och bufflig - karaktärsdrag som hårdrockare av alla slag förknippats med sedan tidernas begynnelse - och han är den i kollektivet som oftast gör bort sig och åker på stryk. När Ronny inte bokstavligen åkallar eller framför musikaliska hymner till mörkrets furste spenderar han all sin tid på att supa sig full och nedlägga fruntimmer till höger och vänster. För övrigt var han ständigt otrogen mot sitt barns mor under sin tid tillsammans med henne. 

Ronnys dumhet och kroniska kåthet försätter honom ständigt i brydsamma situationer...
Stripp ur Larsons Gale Verden #10, 2000.

Ronny spionerar på sin medboende på kollektivets toalett.
Ur Kollektivet#4, 2010.

Det är dags att agera mot förtrycket! Rensa ut Pondus från Serieteket och samtliga kiosker och butiker! Bränn tidningarna! Bojkotta Frode Øverli och Torbjørn Lien! Skriv arga insändare! Och demonstrera utanför norska ambassaden!

3 kommentarer:

 1. Tur att jag aldrig köper Pondus. Tyvärr så har det på något sätt blivit en helt felvriden bild av oss ("hårdrockare"). Alla sopas över en kant och inga undantag görs. Vilket är sjukt och helt fel självklart. Men jag tycker mest synd om dem som har en så fel bild av oss och musikerna som utövar denna musiken. Som vanligt så är det "det man inte förstår/känner till är man rädd för" syndromet som spökar och då ska det förtryckas och tillintetgöras så mycket det bara går. Hör "folk" (sträjtingar) musiken så viftar dom med handen och gnäller "vilken skit, man hör ju inte vad dom sjunger". Nä, det kan ju bero på att du/ni fan aldrig i ditt liv satt dig ner och lyssnat ordentligt och/eller läst texten! Utan direkt förkastat det till "skrän". Du/ni förstår den inte och är därmed rädd/obekväm etc. Folk är så lata nu förtiden! cd och booklet?? vad är det frågar ni dumma som fån! med hängande underkäke och blicken hos en lobotomerad neandertalare. Ni ska höra all musik på nätet/appar och möjligen radio om ni minns vad det är?! Och då ska ni på en gång "höra vad dom sjunger" annars är det inte värt att lyssna för ni orkar inte leta upp texten till sången.. Det är ni; vanliga gråa tråkiga mainstreamare som är skäggiga,degiga o med tom blick som egentligen uppför er sådär. Skyll inte över era pinsamheter på oss! Och sluta klanka ner på oss för att vi vågar vara dom vi vill vara. Tror du verkligen vi njuter av att lyssna på Loreen och diverse annan mainstream pop bara för att man "hör vad dom sjunger och "ser normala ut" enligt din/era "normer"??!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har helt rätt i sak, även om mitt inlägg ju var ironiskt. :-)
   Angående Pondus... tja, själv köper jag den betydligt mer sällan numera eftersom jag helt enkelt tycker att serien var bättre förr. Det gäller även de ständigt återkommande blackmetalskämten, som varit roliga ibland men nu verkar börja gå på tomgång...

   Radera
 2. Hoho! Ja, ni metalheads är ju heeeeelt gale, ass'! ;) Bunta ihop er och slå ihjäl er, inget att spara på XD
  MVH Syster NW

  SvaraRadera