tisdag 10 januari 2012

"Döden är skitsnygg. Sådär äckligt skitsnygg[..]"

[...]så man blir helt arg över att serien är skit", tyckte Jakob och Mackan på litteraturbloggen bookmeup.se i april 2011. 

Nå, jag TECKNAR i varje fall bättre än Alex Graham! (ingen Laban-jämförelse gjordes, men ändå). 

Men, eftersom de upplåter så mycket plats till att utgjuta sig över hur snygg och vackert tecknad serien är att de till och med låter sig uppröras över detta... så får man ju åtminstone tacka för uppmärksamheten.
Jag läste recensionen ifråga redan i våras, men tappade bort sidan och återfann den av någon anledning nyss...

11 kommentarer:

 1. Den där Mackan var en stor fet tönt som verkade tycka att det är häftigt att ta i med brösttoner på internet. Hans omdöme om de flesta serierna i Utopi # 1 var "meningslösa". I döden är det just blandningen av din fantastiska teknik, tydliga gotiska referenser, kopparsnittsmanéret blandat med slapstick som gör serien genial! Det är mötet mellan det största allvaret och den larvigaste humorn som gör att Döden kickar ass. Alla jag känner som läst serien inser dess storhet. Att den här Mackan-karaktären inte gör det är hans problem. Det är förstås irriterande, men vem fan är han liksom?

  SvaraRadera
 2. Jag tycker döden-serien är ASHÄFTIG!

  SvaraRadera
 3. http://bookmeup1.files.wordpress.com/2011/02/mackan-byline.jpg

  Tjusig kille. Han utstrålar rollspelskväll och "bor hos mamma fast man är 30".

  SvaraRadera
 4. Kritiker är bara misslyckade konstnärer, dom behöver man inte bry sig om... ;-)

  SvaraRadera
 5. Tackar och bockar för värmande komplimanger!
  :-)
  @Karl: Härlig beskrivning av min serie, på pricken alltså.
  Angående kritiker: tja, om dessa misslyckade konstnärer kommer med bra kritik tar man ju åt sig lik förbaskat... ;-) men detta var hur som helst en märklig örfil utdelad med silkesvante.

  SvaraRadera
 6. @Karl: Helt rätt.

  @DK: Åherrejösses...

  SvaraRadera
 7. @DK: Ett ögonblick trodde jag att du menade Skelettet... ;-)

  SvaraRadera
 8. Nejnej, Jag gör mig lustig på recensent Mackans bekostnad :-). Lite hederligt omoget internet hån ala aftonbladets kommentarsfält! Jag undrar vad han själv producerat som är så jävla bra!

  SvaraRadera
 9. Jag tycker inte att recensionen (eller snarare diskussionen) var så tokig. Utopi har för det mesta fått positiva omdömen, men det är ju knappast så att tidningen var perfekt redan från första numret. Det är den knappast efter fyra nummer, för övrigt, självklart finns förbättringspotential. Ibland kanske recensenten inte tillhör den tänkta målgruppen och man kan som kreatör rycka på axlarna åt åsikter som inte passar in visionen man haft. Men ibland kan det finns något att ta till sig även om det inte är någon av "alla som jag känner" som uttryckt åsikten, eller om personen inte är serieskapare/konstnär själv. Om man bara gör saker som tål att granskas av personer som gjort egna storverk blir målgruppen oerhört liten. En del ord användes som mest där för att få uppmärksamhet, ja. Men det blev ju rätt snabbt samma visa i kommentarerna här, så det verkar vara mänskligt ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart har du rätt i att ingen tidning är perfekt från första numret, att allt lider av barnsjukdomar i början är förvisso något man måste räkna med. Men, utan att ha läst igenom recensionen/diskussionen en gång till innan jag skriver det här, blev mitt intryck att de dömde ut tidningen lite för snabbt utan att ha det i åtanke. (Trots att jag noterade ett mer positivt omdöme för det senaste numret, om än inte för något av mina egna bidrag där.) Hur som helst var detta inte det värsta omdöme jag fått, sådana vill man ju knappast uppmärksamma. Tyckte helt enkelt att det var kuriöst att se hur de hyllade mina teckningar samtidigt som de slaktade själva serien totalt.

   Radera
  2. Andreas: Givetvis kan en recensent skriva hur och vad de vill, speciellt på sin egen blogg. Det som var provocerande med recensionen på "Book me Up" var att den var hånfull och närmast hatisk och nästan helt saknade analys. Det kändes om om recensenterna ville hämnas för att tidningen inte uppfyllde just det som de hade förväntat sig av den. Jag upplevde inte att recensenterna hade speciellt god koll på vare sig estetik eller berättarteknik (om de har det så framgår det inte av recensionen, läs den igen om du inte håller med mig). Deras "sågning" går ut på att hånfullt slänga ur sig kraftuttryck eller avfärda. Det är det som får mig att säga "vem fan är han?" om recensenten. Vi har slitit och jobbat gratis för att tillföra något till seriesverige, och så kommer det en karaktär och passar på att få hata loss på internet. Jag tycker att siten "book me up" verkar vara ett gott initiativ, och de har recenserat alla nummer av vår tidning, bara det är schysst. De recensionerna som följer den första tycker jag också är intressanta att läsa. Men den där första. Den tonen de tog sig. Det var respektlöst och förolämpande. Du säger att "det blev samma visa här" som om det skulle betyda att alla är lika goda kålsupare. Det är vi inte. Jag har läst många negativa recensioner som jag tycker behåller en respektfull ton. Som sagt, det är deras blogg, och de kan skriva som de vill. Tidningens kvalité eller brist på kvalité och att man belyser dem är inte det som gör "book me ups" recension av Utopi #1 provocerande. Det är kombinationen av att den var vårdslöst skriven och hatisk. Jag tycker dock att den andra recensenten Jakob skriver bra och intressant i sina recensioner av de följande numren, och jag hoppas att han fortsätter att kritiskt granska vår tidning.

   Radera