onsdag 8 februari 2012

Thorgalfrossa i Fantomen!

I senaste Utopi finns en liten spalt där alla medarbetare svarar på vilka händelser inom fantasy- och scifisfären som de ser fram emot under 2012. Jag svarade pliktskyldigt och något förutsägbart med ”Bilbo. Filmen”. Efter att ha läst Fantomens utgivningsprogram för året, och det senaste numret av tidningen, ser jag att jag glömde tillägga ”att läsa mera Thorgal”.
Jag stötte först på denna fransk-belgiska serie i albumet ”Bågskyttarna” som ju är det första av de endast fyra hela album som getts ut på svenska. Dock fastnade jag aldrig riktigt för den förrän den började gå som biserie i vår kalsongbeprydde väns tidning under 1995. Fantasy-, och för att inte tala om scifi- elementen, i serien var i början ett störningsmoment för mig som historienörd eftersom jag först hoppats få läsa en någotsånär realistisk vikingahistoria. Ändå dröjde det inte länge innan jag (liksom större delen av Fantomentidningens läsare) ofta kom på mig själv med att köpa Fantis enbart för denna vältecknade och härligt melodramatiska biseries skull.
Thorgal har nu snart utökats till ett helt litet universum á la Marvel, då den gett upphov till minst två (eller om det var tre) spinoffserier. Först ut av dessa är ”Kriss från Valnor”, Thorgals största, vackraste och mest envetna antagonist. Hon stupade redan för ett hyfsat antal album sedan, efter att ha gottgjort alla sina tidigare illdåd mot vår hjälte och hans familj genom att offra sitt liv för att hjälpa dem fly från slavhandlare. I den nya seriens första avsnitt vaknar hon upp i det hinsides för att dömas av Freja och valkyriornas domstol. Frågan är om hon kommer att få komma till Valhall eller istället irra omkring för evigt i Nifelheims dimmor... För att utröna detta måste Kriss gå igenom sitt liv och redogöra för vem det barn var som formade henne till den hänsynslösa person hon blev.

Bild från http://www.actuabd.com/
Jag konstaterar med tillfredsställelse att det första avsnittet var minst lika spännande som jag hoppats. Den nya tecknaren Giulio de Vita har lyckats härma den ursprunglige tecknaren Rosinskys stil så väl att ”övergången” blir i det närmaste omärklig. Det enda jag finner att störa mig på är de uppenbart Boris Vallejoinfluerade guldbikinisar och bevingade hjälmar som man valt att ekipera samtliga valkyrior i. Serien har ända från början lagt sig till med många egna och tidigare okända element i den nordiska mytologin, vad annat kan man vänta sig av utomnordiska serieskapare, men guldbikinisar?!
Nåväl, vi väntar med spänning på avsnitt två och ser fram emot vad mer skaparna Yves Sente, de Vita och "gammeltecknaren" Rosinsky, som fortfarande ägnar sig åt originalserien, har att bjuda på i år.

Avslutningvis kan jag inte undgå att påpeka att de slutgiltigt överträffat sig själva i konsten att hitta på underliga och gutturala fantasynamn. Verkliga nordiska namn som Ragnhild, Solveig och Leif har länge blandats med påhittade som ibland kan låta vackra som till exempel Aaricia, och inte fullt lika vackra som Shaïgan eller Wor. I detta avsnittet förekommer i varje fall en osympatisk karaktär vid namn Urgh.
Say no more...

2 kommentarer:

  1. Thorgal är en fantastiskt medryckande serie. När man väl kommer in i världen blir dess sf- och fantasyelement och kvasinordiska mytologi en stor del av charmen. Bågskyttarna är fortfarande ett av mina favoritäventyr, och Kriss en av de absoluta favoritkaraktärerna i serier öht. Lite orolig över att man i efterhand kommer tycka att hon var ännu mer spännande när man inte visste något om hennes bakgrund, men rent allmänt är jag positiv till att man låter Thorgal-världen växa.

    SvaraRadera
  2. Nog tusan är den medryckande! :-) Fast i vissa avsnitt har i varje fall jag fått lite överdos av rymdskepp, overaller och strålpistoler. (Syftar särskilt på historien med den stornäste Sargon och hans skäggige kumpan ute i öknen). Fantasyelementen däremot är lättare att svälja hur otroliga de än är, säkert för att jag själv föredrar fantasy framför sf. Därför är jag mest förtjust i avsnitt som "Bortom skuggorna", "Varghonan", "Nyckelvakterskan" och liknande.

    Angående Kriss så kan du ju ha rätt, men vi får ju se hur det utvecklas... :-)

    SvaraRadera